Sivas Suşehri Tatar Köyü
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


      Sivas Suşehri Tatar KöyüHoşgeldiniz :
En son ziyaretiniz :
Mesaj Sayınız : 0

 
AnasayfaPortalLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Tuzsuz olsun diyebileceğiz

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
TatarKoyu
Admin
Admin
TatarKoyu


Mesaj Sayısı : 188
Rep Gücü : 406
Rep puanı : 1
Kayıt tarihi : 31/07/10

Tuzsuz olsun diyebileceğiz Empty
MesajKonu: Tuzsuz olsun diyebileceğiz   Tuzsuz olsun diyebileceğiz EmptyPerş. Ağus. 19, 2010 11:26 am

Tuzsuz olsun diyebileceğiz 11333717

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ertuğrul Ercan tarafından, hipertansiyon sıklığının azaltılması için ulusal beslenme politikası belirlenmesi amacıyla hazırlanan projesinin, Uluslararası Hipertansiyon Derneği'nce incelenmek üzere kabul edildiği bildirildi.

Prof.Dr. Ercan, yaptığı açıklamada, hipertansiyonun, ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını söyledi.

Hipertansiyona bağlı ölümlerin önemli kısmının felç ve kalp hastalıklarıyla ilgili olduğunu ifade eden Ercan, “Ülkemizde tablo daha ciddidir. Türkiye'de üç kişiden birinin yüksek tansiyonu, yani hipertansiyonu vardır. Bu durumun mali ve sosyolojik etkisi ülkemiz için inanılmaz yüksektir” dedi.

Ülkemizde günlük tuz tüketiminin tahmini olarak 20 gram olduğunu ifade eden Ercan, Hipertansiyon ile Mücadele Derneği ve Türk Kardiyoloji Derneği işbirliği ile hazırladığı projenin, Uluslararası Hipertansiyon Derneği tarafından kabul gördüğünü ve Kanada'da yapılacak 2010 Bilimsel Kongresinde sunulmasının istenildiğini kaydetti.

Prof.Dr. Ertuğrul Ercan, projenin, “Hipertansif yaşam tarzı değişikliklerine ulusal yeni yaklaşım” başlığı altında sunulacağını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

“Bu proje, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı gibi resmi kurumların yanında, Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, Gıda Güvenliği Derneği, Gıda Mühendisleri odası, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Ziraatçılar Birliği, Tüketici Hakları Derneği, sanayi odaları, ulusal çapta üretim ve satış yapan işlenmiş gıda üreticileri ile işbirliği içerisinde, gıdalardaki tuz miktarını azaltmayı amaçlayan ulusal bir yaklaşım belirlemeyi hedeflemektedir. Bu kuruluşlar ile öncelikle eğitim toplantıları yapmayı, bu vesileyle üreticilerin fazla tuz tüketiminin sebep olduğu sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olmasını amaçlıyoruz.”

Tüketici üründe ne kadar tuz var bilebilecek

Projeyle, üretici kurumların ve tüketicilerin bu konu hakkında bilgilendirilmesini hedeflediklerini vurgulayan Ercan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Projemiz, gıdalardaki tuz miktarlarının tüketici tarafından anlaşılır bir biçimde ambalajlarda belirtilmesi, gıdaların içerdikleri tuz miktarlarına göre sınıflandırılması, tuzlu gıdaların üzerine uyarıcı yazıların konulması, gıdaların içerdiği tuz miktarlarının ürünün çekiciliğini bozmayacak şekilde azaltılmaya çalışılmasını içermektedir.

Ayrıca, tuz miktarı azaltılamasa bile en azından bu tür gıdaların daha az tuz içeren çeşitlerinin üretilmesi, hizmet sektöründe faaliyet gösteren restoran ve diğer işletmelerde masalara konan tuzlukların yeniden gözden geçirilmesi, hizmet sektöründe faaliyet gösteren restoran ve diğer işletmelerde 'acısız istiyorum' denildiği gibi 'tuzsuz istiyorum' şeklindeki bir isteğin işletmeci tarafından karşılanabilmesi, hizmet sektöründe faaliyet gösteren restoran ve diğer işletmelerde satın alınan gıdanın yanında verilen tuz paketlerinin standart hale getirilmesini amaçlıyoruz.”
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://tatarkoyu.yetkin-forum.com
 
Tuzsuz olsun diyebileceğiz
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Sivas Suşehri Tatar Köyü :: Tatar Köyü :: Gündem Haberler,Sağlık,Teknoloji-
Buraya geçin: